Tömések

Tömések

 

Tömések

Plasztikus, fogszínű tömések esetében a minimál invazív technikákat részesítjük előnyben, amely azt jelenti, hogy ugyanazt az eredményt minél kevesebb foganyag eltávolításával kívánjuk elérni.

Élpótlás, direkt héj

A héjakra akkor van szükség, amikor a fogak esztétikai rendellenességeit pusztán fogfehérítési eljárással nem lehet helyreállítani, vagy baleset következtében sérültek a fogak. Nagyon kevés foganyag veszteség árán, esetleg teljesen csiszolás nélkül a fogak külső részére ragasztjuk a héjakat, a fogak esztétikai rendellenességei ezáltal korrigálhatók.

Speciális alábélelés

Ha a tömőanyag zsugorodik és elválik a fog anyagától az újabb fogszuvasodás kialakulásához vezethet. A zsugorodás elkerülésére eddig a fogorvosok a rétegezési technikát alkalmazták, amely jelentősen megnyújthatja a tömés elkészítésének az idejét. A legújabb anyag, az SDR (Smart Dentin Replacement) ezt a hátrányt küszöböli ki. Nem zsugorodik és kiváló lehetőséget ad az örlőfogak egyszerű és biztonságos tömésére. A tömőanyag pótolja a fog hiányzó dentin rétegét, így a tömés nagy részét ez teszi ki. Rágófogak esetében a rágófelszínre vékony réteg, kopásállóbb, keményebb kompozitot viszünk fel.

Betétek

A betéteket (inlay, onlay) főleg nagyméretű íny közeli szuvasodások esetén alkalmazzuk. Kitűnőnek tartjuk a fogtechnikai laborban főleg CAD-CAM technikával előállított nagy pontosságú kerámia-, fém- (leginkább arany-), cirkónium-dioxid, ritkán műanyagrestaurációkat. Ez számítógépes tervezést és megmunkálást jelent a hagyományos öntéses illetve másolásos technikákkal szemben. Ezekkel sok esetben kiválthatjuk a teljes borító koronákat és így nagyon sok foganyagot tudunk megőrizni.

Fogak sínezése

Ezt az eljárást alkalmazzuk balesetek következtében meglazult fogak rögzítésekor hirtelen keletkező foghiányok ideiglenes pótlásakor. Fájdalommentes eljárás a fogak csiszolása nélkül.