Rögzített fogpótlások

Rögzített fogpótlások

 

Híd

Készülhet nikkelmentes fémvázra kerámia leplezéssel, illetve napjainkban egyre nagyobb az igény a fémmentes fogpótlások iránt. Ezek készítésének menete: az előkészített fogakról lenyomatot veszünk, majd ezt a lenyomatot vagy az ez alapján kiöntött gipszmintát számítógép pásztázza végig. A beolvasott adatok alapján 3 dimenzióban megtörténik a váz tervezése, amelyet egy cirkónium-oxid tömbből farag ki a számítógép által vezérelt gép. Ennek köszönhető a cirkónium váz rendkívüli pontossága. Erre a vázra égetik rá több lépésben szín szerint a porcelánt. Az így elkészült korona átereszti a fényt, élethű, szinte nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogtól.

Héjak

Mivel a porcelán héjak a fog elülső, ajak felőli felszínére kerülnek fel, ezért alkalmazásukkor a fogból csak minimális mennyiséget kell lecsiszolni. Bizonyos esetekben akár a fogszabályozáshoz hasonló esztétikai eredményt is elérhetünk velük – annál sokkal rövidebb idő alatt!

Korona

Amikor esztétikus töméssel vagy betéttel (inlay, onlay) már nem állítható helyre a fog eredeti alakja, formája, a fogat lecsiszoljuk, és fogtechnikai laborban elkészülő koronával fedjük.

Csapok

Csapra akkor van szükség, ha a fog koronai részének jelentős hányada hiányzik. Az elmúlt 10 évben terjedt el az üvegszállal erősített kompozíciós anyagból készült fogcsap, melynek rugalmassága, színe jobb, mint a fém öntött csapoké. Ráadásul erősebben is rögzülnek. A csapot a fogba egy speciális ragasztóanyaggal rögzítjük, majd tömőanyaggal felépítjük a hiányzó koronai részt.